De huidige situatie rond corona heeft invloed op allerlei terreinen van de maatschappij. Natuurlijk heeft corona voor een groot aantal mensen invloed gehad op de gezondheid, doordat ze ziek zijn geworden. Ook veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, omdat activiteiten niet meer mochten worden uitgevoerd of omdat er nu simpelweg minder mensen nodig zijn om het werk te kunnen doen. Én er is wat veranderd rond kinderen van gescheiden ouders…
Natuurlijk gaat het vaak goed tussen ex-partners en hebben zij prima afspraken kunnen maken rond de omgangsregeling van hun kind. Maar soms zijn de partners niet op zo’n goede manier uit elkaar gegaan en grijpt één van de twee de huidige coronacrisis aan om de ander te dwarsbomen. Hoe gaat dat dan? Onder het mom van ‘het is veiliger voor het kind als het niet naar mijn ex gaat’ wordt het kind weggehouden bij de ander, zogenaamd omdat die ziek zou zijn of gemakkelijk vatbaar voor corona. Of de ex-partner zou een ‘risicoberoep’ hebben. Of het kind heeft zelf verkoudheidsklachten (al of niet echt), waardoor de ex-partner ervoor kiest om het kind bij de ander weg te houden.
Omgang belangrijker
Zijn dit toegestane argumenten? Nee! In de afgelopen periode zijn er al gerechtelijke uitspraken geweest rond deze materie, en steeds is naar voren gekomen dat kinderen van gescheiden ouders nog steeds door de rechtbank gezien worden als behorend tot het gezin. Het maakt daarbij niet uit dat het kind niet op één bepaald adres woont. Rechters vinden de omgang van het kind met zijn ouders belangrijker dan het eventuele risico op een besmetting met het coronavirus.
Recordaantal conflicten
Helaas heeft het misbruiken van de coronacrisis in de afgelopen maanden geleid tot een recordaantal conflicten tussen gescheiden ouders. Het Kenniscentrum Kind en Scheiding en de Nederlandse Vereniging van Familierechtadvocaten (vFAS) hebben geconstateerd dat er alleen al in mei 124 kortgedingen waren rond omgangsregelingen. Dat aantal was sinds 2017 niet zo hoog geweest.
Heb je zelf te maken met een onwillige ex-partner? Neem dan contact op met Helene de Vries-Veringa. Zij kan als mediator helpen bij het oplossen van het conflict, of je als advocaat bijstaan in een eventuele rechtszaak.
Corona en alimentatie
De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de betaling van alimentatie, zo is gebleken. De Nederlandse Vereniging van Familierechtadvocaten heeft een enquête gehouden onder 300 echtscheidingsadvocaten, en daaruit is naar voren gekomen dat cliënten te maken kregen met een inkomensdaling, bijvoorbeeld doordat ze hun baan zijn kwijtgeraakt. Ook zijn er ZZP’ers die geen of minder werk hebben. Dat heeft consequenties voor de betaling van alimentatie.
Over @dvocare
Helene de Vries-Veringa heeft als advocaat zo'n 35 jaar ervaring, en daarnaast is ze ook werkzaam als mediator. Helene is gespecialiseerd in strafrecht, jeugdrecht en familierecht, en is dan ook uitstekend op de hoogte van je rechten en plichten. Ze kan je helpen om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Jullie gesprekken blijven daarbij vertrouwelijk. Ben je benieuwd naar wat Helene voor jou kan betekenen? Heb je vragen over bijvoorbeeld mediation of strafrecht? Neem dan eens contact op via devries@advo-care.nl en maak vrijblijvend kennis!
Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Haarlem.