Samen de toekomst weer in

samen-de-toekomst-in

Voor veel mensen is het een moeilijke periode geweest. Door corona moesten veel mensen thuis werken, maar sommigen konden helemaal niet aan het werk. Door het wegvallen van een inkomen, is het betalen van de rekeningen natuurlijk niet meer vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor alimentatie. Is het dan reëel dat deze mensen gewoon moeten blijven betalen? Gevoelsmatig zeg je misschien nee, maar juridisch zit dat anders.

Het uitgangspunt bij alimentatie is dat je er alles aan moet doen om het te kunnen blijven betalen. Zelf ontslag nemen om onder de betalingsverplichting uit te komen, mag niet en wordt niet gezien als acceptabele reden voor uitstel van betaling. Maar als je bijvoorbeeld als horecaondernemer de boel hebt moeten sluiten tijdens de coronaperiode, dan heb je daar natuurlijk geen schuld aan. Kun je echter weer je bedrijf openen maar doe je dat niet, dan kun je ook geen clementie verwachten. Er moet echt sprake zijn van een niet-vrijwillige keuze die ook niet zomaar te herstellen is.

Betalingsproblemen

Wanneer er betalingsproblemen zijn en je er als ex-partners niet uitkomt, kan de gang naar de rechtbank gemaakt worden. Rechtbanken gaan uit van maatwerk en kijken naar alle omstandigheden. Recent is er hier en daar dan ook coulant omgegaan met alimentatie. Zo zijn er uitspraken geweest waarbij de betalingsregeling is opgeschort tijdens de coronaperiode. Maar dit is slechts een tijdelijke opschorting, je zult daarna weer met elkaar verder moeten.

Begrip tonen voor elkaars situatie

Om samen op een goede manier de toekomst in te gaan, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan of te blijven. Een mediator kan daarbij helpen. Helene de Vries-Veringa van Advo-Care vertelt: ‘De mediator probeert te voorkomen dat mensen in de rechtbank terechtkomen, want niemand heeft daar iets aan. Dat is echt het allerlaatste redmiddel.’ Bij mediation gaat het erom begrip proberen op te brengen voor elkaars situatie.

‘Degene die de alimentatie moet betalen moet er niet te gemakkelijk van uitgaan dat het wel even kan wachten. Maar het gaat twee kanten op. Degene die het geld ontvangt, moet ook begrip opbrengen voor andermans moeilijke situatie. Daar begint het mee’, legt Helene uit. ‘Als dat begrip er niet is, wordt het lastig. Naar elkaar blijven luisteren en goed overleg houden is het allerbelangrijkste.’

Helene de Vries-Veringa kan door middel van mediation onder andere helpen met:

  • ouderschapsplan
  • omgangsregeling voor de kinderen
  • vaststellen of wijzigen van kinder- en partneralimentatie
  • boedelverdeling
  • verdeling pensioenen
  • opstellen scheidingsconvenant
  • indienen verzoek tot scheiden bij rechtbank

Je kunt bij @dvocare ook terecht voor:

  • Familierecht
  • Strafrecht
  • Jeugdrecht

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Haarlem & Haarlemmermeer.