Het beste voor de kinderen, ook na de scheiding

scheiding

Je kunt niet meer terughalen wanneer het was begonnen. Je was eerder juist zo gelukkig met je partner. Jullie hadden gezellige avonden samen met elkaar en met de kinderen, avontuurlijke vakanties en romantische dinertjes. Maar die eens zo fijne relatie was neergekomen op ruzies en frustraties. De gezellige avonden en romantische diners maakten plaats voor zwijgend tegenover elkaar zitten. Een vakantie zat er ook allang niet meer in. Het inzicht begon langzaam op je in te dalen: de liefde was uit de relatie verdwenen.

Toen jullie dit allebei merkten, was het tijd om de knoop door te hakken. Het huwelijk had zijn einde bereikt. Het nemen van die beslissing was alleen maar de eerste stap. Bij een scheiding komt veel kijken. Je moet allerlei beslissingen nemen over dingen die eerst vanzelfsprekend waren. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe gaan jullie de bezittingen verdelen? Maar misschien wel het allerbelangrijkste van allemaal: hoe zorg je ervoor dat de kinderen niet de dupe worden van je scheiding?

Het ouderschapsplan

Wanneer twee ouders scheiden, zijn ze verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan staan alle afspraken die jullie maken over de kinderen. Hier staat in ieder geval in hoe de opvoeding en zorg voor de kinderen zijn geregeld, hoe je elkaar informeert over belangrijke keuzes en het geldplaatje. In dit laatste onderdeel staat als belangrijkste onderdeel de kinderalimentatie.

De kosten op een rijtje

Het opvoeden en grootbrengen van een kind is immers niet gratis. Wanneer het kind bij een van beide ouders komt te wonen, heeft die ouder hier ook veel meer kosten aan dan de andere. Hoeveel dit gaat kosten, is van allerlei factoren afhankelijk. Hier wordt bijvoorbeeld in meegenomen hoeveel ouders eerder aan het kind kwijt waren; dus kosten voor eten, drinken, opvang en hobby’s en clubs als zwemles en muziekles en kledingkosten. Ook is het bedrag afhankelijk van de inkomens van de ouders. In principe maken ouders zelf afspraken over de verdeling van de kosten van hun kinderen (wie betaalt wat?). Voor het maken van die afspraak bestaan richtlijnen. Komen zij er niet uit, dan kan aan de rechter worden gevraagd om een uitspraak te doen.

Een goede toekomst

In veel gevallen gaat het maken van afspraken over kinderalimentatie goed, maar het kan problemen opleveren. Ieder overleg na een scheiding is natuurlijk emotioneel beladen, zeker wanneer ook de kinderen erbij komen kijken. Helene de Vries-Veringa, advocaat en scheidingsmediator bij @dvocare, vertelt dat ouders het moeilijk kunnen vinden om tot een overeenkomst te komen. ‘Soms komen ouders niet uit het bedrag, of is het lastig om overleg te voeren. Het komt ook wel eens voor dat, nadat de scheiding een feit is, een van de ouders een terugval in het inkomen heeft, waardoor het moeilijk wordt om de kosten te blijven betalen. Een mediator kan je adviseren en bijstaan in het overleg om toch tot een goede overeenkomst te komen. Zo weet je dat je kinderen, ondanks je scheiding, een goede en liefdevolle toekomst te wachten staat. En dat is natuurlijk het belangrijkste.’

Tot wanneer betaal je kinderalimentatie?

Kinderalimentatie wordt in principe betaald tot het kind volwassen is, dus tot zijn of haar achttiende. Veel kinderen gaan alleen niet op hun achttiende al uit huis en dan komen er ook nog eens studiekosten bovenop. Daarom is in de wet vastgelegd dat een bestaande alimentatieverplichting wordt doorgetrokken totdat het kind 21 jaar wordt, zolang het kind nog studeert. Ouders kunnen zelf ook een langere termijn afspreken en vastleggen in het ouderschapsplan.

Over @dvocare

Helene de Vries-Veringa heeft als advocaat zo’n 35 jaar ervaring, en daarnaast is ze ook werkzaam als mediator. Helene is gespecialiseerd in strafrecht, jeugdrecht en familierecht, en is dan ook uitstekend op de hoogte van je rechten en plichten. Ze kan je helpen om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Jullie gesprekken blijven daarbij vertrouwelijk. Ben je benieuwd naar wat Helene voor jou kan betekenen? Heb je vragen over bijvoorbeeld mediation of strafrecht? Neem dan eens contact op via devries@advo-care.nl en maak vrijblijvend kennis!

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Haarlem.