Jij en je partner hebben besloten uit elkaar te gaan. Wanneer de mensen waar je kind waarschijnlijk erg naar opkijkt uit elkaar gaan, kan dit een grote impact hebben op je kind. Niet alleen werkte het huwelijk niet, maar je gezin zoals het ooit was valt ook uit elkaar.
Als gevolg van een scheiding is het niet meer vanzelfsprekend dat het kind beide ouders tot zijn beschikking heeft. In de ideale situatie overleggen de ouders goed met elkaar en geven jullie het kind de ruimte om ook met de ouder bij wie ze niet wonen, een goede band te onderhouden. Dit is helaas niet altijd het geval, wat nare gevolgen voor het kind kan hebben.
Vertrouwen
Wanneer jij en je partner op een vervelende manier uit elkaar gaan, kunnen je kinderen dit als erg vervelend ervaren. Dit uiten ze dan op verschillende manieren. Sommigen worden heel boos, terwijl anderen zichzelf juist heel erg naar de achtergrond schuiven. In alle gevallen komt dit doordat het vertrouwen van het kind is gebroken. Jullie zouden de stabiele thuisbasis moeten zijn en als deze wegvalt, kan dit erg kwetsend zijn: 'Wie is er dan wél voor mij?' Dit gevoel verergert wanneer de ouders niet met elkaar door één deur kunnen, vechten en/of elkaar zwartmaken tegenover de kinderen. Niet alleen geeft dit de kinderen veel stress, maar de ouders zijn dan ook minder beschikbaar voor het kind.
Contact
Gescheiden ouders staan het niet altijd toe dat het kind contact houdt met de andere ouder. Je kind wil misschien wel helemaal niet kiezen, maar zal wel moeten. De relatie met de andere ouder kan dan verstoord raken. Het is natuurlijk nooit goed voor een kind om een ouder volledig te missen. Kinderen kunnen hierdoor onzeker worden en zijn vaak gevoeliger voor psychische klachten. Bij stressvolle situaties kruipen ze sneller terug en voelen ze zich misschien oncomfortabel.
Toekomst
Het blijkt dat een scheiding nog lang op kinderen doorwerkt: vaak laat het voor het leven littekens achter. Wat ze bij jullie als ouders zagen, nemen ze vaak mee in hun eigen relaties. Wat ze van hun ouders hebben gezien, nemen ze vaak onbewust over. Kinderen van gescheiden ouders ontwikkelen vaak verlatingsangst. Omdat jullie bij elkaar weg zijn gegaan, denkt je kind snel dat vrienden of liefdespartners hetzelfde zullen doen.
Wegcijferen
Doordat het tussen de ouders slecht gaat, hebben sommige kinderen de neiging om zichzelf naar de achtergrond te drukken. Doordat jullie scheiding al genoeg problemen met zich meebrengt, willen ze niet voor nog meer zorgen. Ook stamt het vaak uit een angst voor het verliezen van een van de ouders. Maar weinig volwassenen staan écht bij het kind stil en vragen hoe het voor hem is. Je kind krijgt dan het gevoel dat het altijd maar rekening moet houden met de gevoelens van de ouder; dat die altijd voor anderen moet zorgen.
Hulp zoeken
Als je merkt dat je scheiding moeizaam loopt, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Dit doe je niet alleen voor jezelf, maar ook om de periode van scheiden zo prettig mogelijk te maken voor je kind. Bijvoorbeeld een mediator zou hierbij kunnen helpen. Deze neemt geen standpunt in, maar kan je wel informatie geven om tot een oplossing te komen. Hiermee kun je vaak voorkomen dat een rechter betrokken raakt en vaak is het daardoor goedkoper en houdbaarder dan een vechtscheiding, omdat jullie actief elke keuze samen vast hebben gelegd. Bij een scheiding komt veel kijken en Helene de Vries-Veringa van @dvocare helpt koppels al jarenlang met een zo soepel mogelijke scheiding. Wel het beste voor jou én je kind.
Helene de Vries-Veringa kan door middel van mediation onder andere helpen met:
- ouderschapsplan
- omgangsregeling voor de kinderen
- vaststellen of wijzigen van kinder- en partneralimentatie
- boedelverdeling
- verdeling pensioenen
- opstellen scheidingsconvenant
- indienen verzoek tot scheiden bij rechtbank
Je kunt bij Advocare ook terecht voor:
- Familierecht
- Strafrecht
- Jeugdrecht
Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Haarlem & Haarlemmermeer.